Hyppää sisältöön

Ekosysteemiajattelu ja ekosysteemien kehittäminen

Oletko ”egosysteemitoimija” vai ”ekosysteemitoimija?

Tämä juttu on alkuperäisesi julkaistu Tärkeissä töissä -sivustolla 25.3.2024.

Ekosysteemimäinen toiminta kiinnostaa tällä hetkellä monia organisaatioita. Yhä enemmän on myös alettu puhua palveluekosysteemeistä, eli palveluista, joita tuotetaan asiakkaille yhteistyössä monen eri organisaation kanssa. Erityisesti julkisen puolen toimintojen osalta on herätty ajattelemaan, että ekosysteemimäisesti voisimme yhdistää vielä enemmän voimavaroja, ja kehittää sekä tuottaa palveluita tehokkaammin palveluekosysteemeissä.

Mitä ekosysteemi tarkoittaa?

Ihmisten ja organisaatioiden välistä ekosysteemitoimintaa voidaan kuvata useiden organisaatioiden muodostamana avoimena ja vuorovaikutuksessa muuntautuvana yhteistoiminnan muotona, jossa esimerkiksi jonkin haasteen, teeman tai palvelun ympärille rakentuu ekosysteemi. 

Yhteistyömuotona ekosysteemit perustuvatkin yrityksien, tutkimuksen, julkishallinnon sekä kolmannen sektorin toimijoiden väliseen vuorovaikutukseen ja yhteiskehittämiseen. 

Tällaisen ekosysteemin tavoitteena on pitkällä aikajänteellä kehittää esimerkiksi yhteistä ymmärrystä, tuottaa uutta tietoa, teknologiaa, palveluita ja muita ratkaisuja sekä vahvistaa ekosysteemitoimijoiden osaamista ja kyvykkyyksiä liittyen olemassa olevaan haasteeseen, teemaan tai palveluun

Meidän toimitusjohtaja Krista Keränen kirjoitti aiheesta hyvän blogin Tärkeissä töissä -sivustolle. Jos ekosysteemiajattelu kiinnostaa, kannattaa käydä lukemassa koko blogiteksti heidän sivuiltaan.

Ekosysteemiajattelu korostaa kumppanuutta ja yhteiskehittämistä!

Krista Keränen

CEO, Business Designer & Researcher
krista.keranen@visionfactory.fi

Jaa somessa: