Hyppää sisältöön

Case: Oulun Innovaatioallianssi

Oulun innovaatioallianssille uusi palvelulupaus sekä yhteiskehittämisen toimintatapoja

Oulun innovaatioallianssi (OIA) on Oulun alueen merkittävien tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimijoiden strateginen yhteenliittymä, joka on toiminut vuodesta 2010 lähtien sopimuspohjaisena yhteistyömallina. OIA:n tavoitteena on vahvistaa Oulun alueen innovaatiokyvykkyyttä ja Pohjois-Suomen globaalia kilpailukykyä.

Mikä oli projektin tavoite?

Yhteistyön tavoitteena oli osallistaa ja aktivoida Oulun innovaatioallianssin jäseniä yhdessä kehittämiseen, mahdollistaa ja tukea jäsenien kohtaamista, sekä löytää tapoja ja menetelmiä yhteiskehittämiselle. Yksi konkreettinen lopputulos oli kiteytetty yhteinen palvelulupaus OIA:n toimijoille

Miten projekti toteutettiin?

Projekti toteutettiin Vision Factoryn Ekosysteemikoulu-konseptiin pohjautuen. Ekosysteemikoulu pohjautuu muotoilunprosessiin, jonka aikana tarkastellaan kehitettävän tai uuden ekosysteemin yhdessä tuotettua arvoa, toimijoita, palveluita ja muuta toimintaa. Ekosysteemikoulu toteutetaan nimensä mukaisesti koulumaisen toimintamallin mukaan – teoriaa, tehtäviä, oppia ja ymmärryksen syntymistä innostavien opettajien kanssa. Käytettyjen menetelmien kautta sekä Ekosysteemikoulun rakenteen avulla pyrittiin avoimesti oppimaan toisilta ja jakamaan tietoa eteenpäin. Yhteiskehittämisen työpajoja järjestettiin sekä ydintiimillä, että sidosryhmien kanssa, ja näihin osallistui kolmisenkymmentä henkilöä.

Mitä syntyi lopputuloksena?

OIA:n Ekosysteemikoulun aikana tunnistettiin ekosysteemin kaikki toimijat ja sidosryhmät, heidän tarpeet, suunniteltiin ja ideoitiin palveluita yrityksille, sekä samalla harjoiteltiin yhteiskehittämistä ja osallistamista. Tuloksena syntyi ajantasaisia sidosryhmäkarttoja sekä Oulun innovaatioallianssin kokonaisvaltainpalvelukarttaa. Onnistuneen yhteiskehittämisen järjestämisen ja menetelmien kautta työskentelyn koettiin tuottavan arvoa ja tiivis sekä tuottava yhteiskehittäminen oli läsnä läpi linjan. Oulun innovaatioallianssin palvelulupaukseksi kiteytyi ”Parasta innovaatiokumppanuutta”.

Asiakkaan ajatuksia projektista

“Olimme tilanteessa, jossa meillä oli tavoitteet, porukka kasassa, mutta samalla kaikkea mihin pitäisi osallistaa yrityksiä enemmän ja halusimme löytää siihen jonkun tavan. Emme olleet kuulleet Ekosysteemikoulusta aikaisemmin, mutta kun näimme kuvauksen paperilla, huomasimme sen olevan sitä, mitä tarvitsemme”, sanoo Pirjo Koskiniemi Business Oulusta.

Pirjo kuvaa, että rakenne oli juuri sellainen kuin he olivat pyytäneet – työpajojen lisäksi oli opetusta ja sparrausta, paljon materiaalia ja systemaattista työskentelytapaa etenemiseen. “Alusta lähtien homma tuntui topakalta ja tavoitteelliselta, ja se resonoi meille kovasti,” summaa Pirjo Koskiniemi. Ekosysteemikoulu tarjoili sopivan kokoisia palasia sopivissa kohdissa, menetelmät toimivat todella hyvin ja tarkoituksenmukaisesti, opettajat ohjasivat ja kannustivat, ja osasivat kiteyttää oppilaiden ajatuksia.

OIA:n porukka koki, että Ekosysteemikoulu toi järjestelmällisyyden, pitkäjänteisyyden ja tavoitteellisuuden tekemiseen. Tapa tehdä myös sitoutti osallistujia. Koulumainen, selkeä rakenne ja aikataulu inspiroivat tekemään töitä systemaattisesti monimutkaiselta tuntuvassa projektissa.
“Oli mahtava huomata, että tässähän ihan oikeasti mentiin eteenpäin ja saatiin tuloksia,” Pirjo kiteyttää projektin antia.

Linkki asiakkaan kotisivuille:
http://ouluninnovaatioallianssi.fi/

Valokuvia prosessin ajalta:


Mihin VF:n palveluihin linkittyi, mitä palveluita sisälsi:

Ekosysteemikoulu, sekä sparraus ja mentorointi

VF:ltä mukana projektissa:

Krista Keränen

CEO, Business Designer & Researcher
krista.keranen@visionfactory.fi

Outi Kinnunen

Design Director, Partner
outi.kinnunen@visionfactory.fi

Laura Väisänen

Service Designer, Office Manager
laura.vaisanen@visionfactory.fi

Jaa somessa:

Tilaa uutiskirje

    Hyväksyn tietojeni käsittelyn tietosuojaselosteen kuvaamalla tavalla.