Hyppää sisältöön

Coco Tool Kit

Nykypäivän maailmassa suurimpia haasteita ovat asioiden monimutkaisuus ja nopeat muutokset, jotka pakottavat meidät tekemään nopeita päätöksiä. Oman haasteensa tuo mukaan myös meidän ihmisten luonnollinen taipumus katsella asioita omasta, usein melko kapeasta näkökulmasta. On vaikeaa ajatella niin sanotusti laatikon ulkopuolelta, innovatiivisesti.

Näiden haasteiden taklaamiseksi kehitettiin konkreettinen ja helppokäyttöisen työkalupakki CoCo Tool Kit. CoCo Tool Kit sisältää yhteensä viisi erilaista yhteiskehittämisen työkalua, mutta ne ovat konsultointikäytössä:

  • CoCo Haastattelu
  • CoCo Itsearviointi
  • CoCo Jatkumo
  • CoCo Puu
  • CoCo Cosmos, joka voitti eurooppalaisen innovaatio- ja innovaattorikisassa Capacity Buiding -sarjan pääpalkinnon

Neljä ensimmäistä, Haastattelu, Itsearviointi, Jatkumo ja Puu on kehitetty nykytilan hahmottamiseen, analysoimiseen ja kommunikoitiin, sekä yhteiskehittämisen ilmiön ymmärtämiseen. Näitä työkaluja käytetään mm. tunnistamaan ja arvioimaan organisaatioiden asiakaskeskeisyyden, yhteiskehittämisen ja osallistamisen tilaa. Nykytilan kartoituksen pohjalta pystytään tunnistamaan ne asiat, prosessit ja palvelut, joita kannattaa kehittää kohti osallistavaa ja asiakaskeskeistä toimintamallia. 

Viides työkalu, CoCo Cosmos, on yhteiskehittämisen työkalu ja muotoilupeli, joka auttaa eri sidosryhmiä kommunikoimaan ja hahmottamaan kehitettävän palvelun ympäristöä ja ulottuvuuksia sekä haasteita ja mahdollisuuksia. Työkalu on suunniteltu ensisijaisesti palveluntarjoajan ja asiakkaiden yhteyksien hahmottamiseen palveluympäristössä, mutta sitä voidaan myös soveltaa muihin tarkoituksiin. CoCo Cosmos on fyysinen peli, jossa on pelilauta, kuusi erilaista korttisarjaa ja tussit asioiden merkitsemiseen. CoCo Cosmos on saavuttanut laajaa suosiota käyttäjien parissa ja se on edelleen monessa yrityksessä ja korkeakoulussa käytössä suunnittelun, ideoinnin ja innovoinnin tukena. CoCo Cosmoksesta on tehty päivitetty, kevyempi versio, CoCo Co-Creation

CoCo Tool Kit kehitettiin Laurea-ammattikorkeakoulussa osana laajaa kolmivuotista Business Finlandin rahoittamaa tutkimusprojektia. Pääkehittäjinä toimivat Krista Keränen, Katri Ojasalo ja Bernhard Dusch. Kehitystyötä tehtiin yhteiskehittäen liike-elämän toimijoiden, konsulttien, tutkijoiden ja liiketoiminnan opiskelijoiden kanssa. Alun perin työkalupakin työkalut kehitettiinkin vastaamaan B2B-yritysten tarpeita, mutta käytössä työkalut ovat kehittyneet vastaamaan myös yksilöiden, julkisen ja kolmannen sektorin toimijoiden käyttötarpeita.

Yksi tärkeimmistä kumppaneista projektissa oli Cambridgen yliopisto. CoCo Tool Kittejä on myyty satoja kappaleita korkeakouluihin, konsultointiyrityksille, yhdistyksille, yrityksille ja kunnille Suomessa ja kansainvälisesti.